Marmolada z dyni i cytrusów
- Wynik: 80
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Jeśli macie w domu dynię nie zastanawiajcie się ani chwili tylko zróbcie tę przepyszną marmoladę. Jest genialna pod każdym względem. Wspaniała konsystencja i rewelacyjny smak to chyba wystarczające argumenty, prawda? Wszystko jest tu tak dobrze skomponowane, że najpierw wyczuwamy smak cytrusów, następnie imbiru a wszystko jest oparte na gładkiej konsystencji dyni. Jak dla mnie bomba. Jestem zachwycona tą marmoladą.
Składniki- dynia - 1,5 kg
- woda - 1 l
- pomarańcze - 2
- cytryny - 3
- świeży korzeń imbiru - 100 g
- cukier - 1 kg
Cytrusy pokroić w małe plasterki, korzeń imbiru również ale ja polecam zetrzeć na tarce. Dynię obrać, usunąć wszystkie włókna. Pokroić miąższ na mniejsze kawałki i zetrzeć na grubych oczkach. Startą dynię włożyć do dużego rondla z wodą, dodać pomarańcze, cytryny i imbir. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu kolejne 30 min, aż masa zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i odstawić na kilka minut. Przełożyć do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć.
Smacznego:)