Ciasteczka roztopione bałwanki
Faza na ciastka w mojej kuchni wciąż trwa! Przepis na te sympatyczne bałwanki obiegł już sieć lata temu. Pamiętam, że kiedyś dość często je robiłem, jednak ostatnio odeszły one trochę wraz ze śniegiem w zapomnienie. Po latach znowu powróciły, by tym razem zawitać na blogu. Mam nadzieję, że ta sympatyczna gromada skradnie Wasze serca i również zechcecie je upiec. A jaka frajda jest przy ich dekorowaniu! :)
PS. Koniecznie zajrzyjcie na dół strony! Znajdziecie tam niespodziankę!
*
SKŁADNIKI
na 18 ciastek
Ciastka:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego anyżu
- 300 g cukru pudru
- 30 ml białka
- kilka kropli soku z cytryny
- 18 pianek marshmallow
- barwniki lub kolorowe pisaki
- posypki do ciasteczek
Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut, aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce.
Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem.
*
*
Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w nowym e-booku, wydanym przez całą naszą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie od serca. E-book jest do pobrania na specjalnej świątecznej stronie Codzisw.menu, wystarczy kliknąć link lub obrazek. ;)