Kokosowy pudding z tapioki z sosem dyniowym
Uwielbiam wszelkie kisielowate, puddingowate, lekko kleiste w konsystencji desery. Stąd moje uwielbienie dla wszelkiej maści budyniów, nasion chia i tapioki właśnie.
Dzisiejszy deser ugotowałam na bazie mleczka kokosowego (12% tłuszczu). Dodatkami jest sos z dyni (doprawiony pomarańczą i jabłkiem, aby zyskał trochę charakteru), do tego ziarenka granatu, które swoim intensywnym smakiem wspaniale orzeźwiają całość.
Aby tapioka szybko się ugotowała, namaczam ją wstępnie przez ok. 30 minut w mleku, w którym później będzie się gotować. Dzięki temu wystarcza jej na ogniu dosłownie kilka minut, błyskawicznie staje się miękka.
Deser można jeść na ciepło lub schłodzony, w obu postaciach jest pyszny!
Proporcje na 4 porcje.
Składniki- tapioka - 1/2 szklanki
- mleczko kokosowe - 1 szklanka
- woda - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 2 łyżki
- sól - szczypta
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- sos
- dynia - 3/4 szklanki *
- jabłko - 1 szt
- sok pomarańczowy - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1 łyżka
- masło - 1 łyżeczka
- granat - 1 szt
*dynię pokrój na ćwiartki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC, aż będzie zupełnie miękka. Ostudź, łyżką oddziel miąższ od skórki. Odmierz 3/4 szklanki miąższu.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier oraz pokrojone w kostkę jabłko. Smaż 2 minuty. Dodaj dynię i sok pomarańczowy. Gotuj, aż jabłko będzie miękkie, a sos się zagęści. Ostudź. Zmiksuj na gładkie puree, ewentualnie dopraw do smaku (cukrem, sokiem z cytryny/pomarańczy).
Tapiokę namocz przez 30 minut w mleczku. Przełóż do rondelka, dolej wodę, dodaj wanilię i sól. Gotuj ciągle mieszając kilka minut, aż perełki tapioki staną się miękkie i przejrzyste. Przełóż do miseczek.
Serwuj polany sosem z dyni, z ziarenkami dyni na wierzchu.