Dyniowy pudding ryżowy z jabłkiem i mlekiem kokosowym
To danie równie dobrze może być deserem jak i porcją obiadu na słodko (na wzór przedszkolnego ryżu z jabłkami!), a nawet śniadaniem, a co!
Gotowany w mleku kokosowym ryż (odmiany arborio, tej do risotta), jako dodatek słodka dynia, kwaskowate jabłko i szczypta cynamonu. Brzmi jak smak jesieni, prawda?
Proporcje na 3 porcje.
Składniki- dynia - 1 mała sztuka odmiany hokkaido
- jabłko - 2 szt, winne
- pomarańcza - sok z 1/2 szt
- cukier brązowy - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka
- mleczko kokosowe - 200 ml
- woda - 3/4 szklanki + 1/3 szklanki
- ryż arborio - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- cynamon - 1/4 łyżeczki
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier oraz pokrojoną w małą kostkę dynię oraz jabłka. Skrop sokiem z pomarańczy (względnie cytrynowym), przesmaż. Dolej 1/3 szklanki wody, duś pod przykryciem, aż owoce zmiękną. Przełóż na miseczkę.
Na tą samą patelnię włóż ryż, zalej 3/4 szklanki wody i mleczkiem kokosowym. Dodaj szczyptę soli i gotuj ryż do miękkości. Wymieszaj z dynią, w razie konieczności dopraw do smaku np. cukrem. Pudding podawaj oprószony cynamonem