Lody kajmakowe (z solonym karmelem)
PDF Button
Całkiem przypadkowo udało mi się zrobić pyszne lody, w smaku zaskakująco jogurtowe z dodatkiem solonej masy kajmakowej. A wszystko dlatego, że skończyła mi się śmietana 30-stka. W lodówce miałam tylko 18-stkę i tak uzyskałam wspaniały jogurtowy smak lodów a przy tym jedwabistą konsystencję.
Przygotowanie masy kajmakowej: Puszkę mleka skondensowanego (nie light) włożyć do garnka i zalać całkowicie wodą. Gotować zamkniętą puszkę przez 2 godziny. Lekko przestudzić, otworzyć. Powstałą masę lekko posolić (opcjonalnie).
Ciepły kajmak zmieszać z mlekiem, aż do uzyskania jednolitej masy, jeśli mamy kajmak wystudzony należy go podgrzać z mlekiem w garnku, nie gotować, cały czas mieszając. Całość wystudzić. Dodać śmietanę, masę chłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Masę można przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją lub ręcznie miksować całość mikserem przez około 5 minut. Następnie przełożyć do zamrażalnika i po 30 minutach wyciągnąć i ponownie zmiksować. Tak co najmniej 4 razy w odstępach co pół godziny, zostawić jeszcze na kilka godzin do całkowitego zamrożenia.
Lody można przechowywać kilka tygodni. Jeśli zostało wam trochę kajmaku, użyjcie go jako sosu do waszych lodów.
Smacznego!