Chałka królewska - trzy smaki
Najsmaczniejsza chałka jaką upiekłam i jaką jadłam. Soczyste i bardzo aromatyczne ciasto smakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z trzech warkoczy chałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę?
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
250 ml mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
75 g cukru
80 g masła
1 op. suchych drożdży
Składniki na nadzienie:
wiśniowe:
125 g suszonych lub kandyzowanych wiśni
60 g dżemu wiśniowego
2 łyżeczki soku z cytryny
marcepanowe:
200 g marcepanu
5 łyżek mleka
3 łyżki rumu lub amaretto
50 g pistacji
orzechowe:
120 g mielonych orzechów laskowych
1 bio- pomarańcza
50 g cukru/miodu
1 białko
dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania
20 g płatków migdałowych
25 g cukru perłowego
Wykonanie:
- mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wiśnie suszone (użyłam kandyzowanych) z dżemem i sokiem z cytryny umieścić w rozdrabniaczu i zmielić na jednordną, dość gęstą masę
- marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno pokroić. Dodać mleko i alkohol i zblendować na gładką masę. Na koniec wmieszać posiekane orzeszki pistacjowe
- mielone orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu (lub użyć kupnych podprażonych), ostudzić. Z pomarańczy zesterem ściąć skórkę, następnie wycisnąć sok. Orzechy wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową, sokiem z połowy pomarańczy i miodem. Jeśli używasz cukru, podgrzej go do rozpuszczenia w soku pomarańczowym. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 1 białka
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie podzielić na 2 równe części. Każdą część z osobna rozwałkowć na kwadrat 45x45 cm. Przeciąć go na 3 pasy szerokości 15 cm. Smarować je kolejno przygotowanym nadzieniem, tak by z jednej strony pozostawić 2- cm wolny rant. Wolny rant delikatnie zwilżyć wodą i zwijać rolki z nałożonym nadzieniem. Pilnować, by mata/deska na której układamy rolki z nadzieniem była podsypana mąką. Zapleść 3 zwinięte rolki w warkocz. Podobnie postąpić z drugą chałką. Chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut
- wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi i cykrem perłowym. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratce
Uwagi: Wałeczki z nadzieniem należy zwinąć dość ściśle, by ułatwić późniejsze splatanie warkocza i równomierne upieczenie chałki, natomiast warkocz należy spleść doć luźno, by ciasto mogło swobodnie wyrosnąć
źródło: przepis pochodzi stąd