Rolada kokosowo-owocowa
Lekka, pyszna rolada kokosowa, z dodatkiem owocόw. Na Wielkanoc dodałam do masy serowej wiśnie z domowej konfitury, na majόwkę zrobiłam to samo ciasto z mrożonymi jagodami. Za każdym razem rolada była znakomita, po prostu palce lizać! Przepis, nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z blogu Daktyle w czekoladzie. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wyłożyć na blachę z piekarnika, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto odwrócić na ściereczkę, zdjąć papier i od razu zwinąć (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku w niezbyt ścisły rulon. Zostawić do ostudzenia. Uwaga: aby ciasto nie przykleiło się do ściereczki, należy posypać ściereczkę cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto i posypać cukrem pudrem także powierzchnię ciasta. Następnie szybko zrolować ciasto wraz ze ściereczką.
Masa:
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 250 g mascarpone
• 2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
• 50-100 g wiórek kokosowych
• 2 łyżki likieru kokosowego Malibu
• garść dowolnych owocόw (świeżych, mrożonych lub przetworzonych)
Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, miksować przez ok. 1 minutę na sztywną masę. Dodać wiórki kokosowe (w takiej ilości jak bardzo chcemy mieć dużo wiórek), owoce i likier, wymieszać delikatnie łyżką. Roladę delikatnie odwinąć ze ściereczki (nie prostować całkiem), wyłożyć masę (więcej na najbardziej zwiniętym brzegu, a najmniej na samym końcu, wyrównać, zwinąć. Koniec rolady ma być pod spodem. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i ew. wiórkami kokosowymi.