Brownie z oreo
Brownie zawsze poprawia nastrój. Intensywnie czekoladowe ciasto, gotowe w kilka minut. Z radością można wylizywać miskę zanim się upiecze, a później nawet wyjadać łyżką prosto z foremki. Każda forma dozwolona. Wszystko zależy od okoliczności. W każdym razie, ciasto świetnie smakuje i na przyjęciu urodzinowym i w głębokim fotelu, w sobotni wieczór i podczas spotkania z przyjaciółką, którą spotkał miłosny zawód.
(forma 20cmx20cm)
Wersja z brownie przerosła moje oczekiwania. W przeciwieństwie do moich dzieci, nie jestem wielkim fanem oreo, ale w brownie smakują nieziemsko. Mleczne, waniliowe nadzienie ciastek, rozpuszczone w czekoladowej masie smakuje wprost wybornie. Długo zwlekałam z upieczeniem tego brownie. Zazwyczaj oreo po prostu znikało zanim zabrałam się do roboty, ale tym razem uprzedziłam małe łakomczuchy i bardzo się im to spodobało.
Składniki:(forma 20cmx20cm)
- 160g masła
- 3 duże jajka
- 200g gorzkiej czekolady ok. 60% kakao
- 150g cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 40g mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 150g ciastek oreo
Przygotowanie krok po kroku:
- Czekoladę połam do niewielkiego garnka, dodaj masło pokrojone w kostkę oraz ekstrakt waniliowy i na niewielkim ogniu, często mieszając, roztop całość do uzyskania jednolitej masy. Odstaw.
- W misce rozmąć jajka ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawaj cukier stale mieszając/ubijając. Masa powinna lekko zjaśnieć i zgęstnieć, ale nie może być nadmiernie ubita i napowietrzona.
- Do masy jajecznej dodaj powoli masę czekoladową. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
- Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj delikatnie.
- Dodaj 2/3 połamanych ciastek oreo i wymieszaj całość ponownie.
- Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Posyp pozostałymi oreo.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, do ścięcia się całej powierzchni ciasta.
- Ostudź.
Smacznego!