Eklerki z kremem patissiere - najlepsze!
Eklerki to taki deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią!
Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek prosto z cukierni.
Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka!
Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere, przypominający krem budyniowy.
Wyszły idealne!
Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka!
Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere!
SKŁADNIKI:
CIASTO PARZONE:
* woda – 1 szkl
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 170 g
* masło – 125 g
CREME PATISSIERE:
* mleko 3,2% – 600 ml
* żółtko – 6 szt
* cukier – 100 g
* mąka pszenna – 40 g
* mąka ziemniaczana – 40 g
* laska wanilii – 1 szt
POLEWA CZEKOLADOWA:
* dobrej jakości czekolada – 50 g
* masło – 20 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO PTYSIOWE:
W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką.
Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy na gładką masę.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C ( w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! ).
Po upieczeniu studzimy na kratce.
CREME PATISSIERE:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.
Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.
Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.
Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta.
Polewamy czekoladą i zajadamy!
Smacznego!