Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free)
Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje się dla osób które nie jedzą glutenu :) Sernik inspirowany jest przepisem z bloga Smaki Weroniki. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
200 g drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
3 duże jajka
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
skórka otarta z 1 limonki
Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania boków
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)
skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy mleko kokosowe i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, następnie proszek budyniowy, jajka, wiórki kokosowe i na koniec skórkę z limonki. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 75 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2. Wystudzony sernik delikatnie odcinamy nożem od boków foremki, ściągamy obręcz i tak przygotowany wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Boki schłodzonego sernika dekorujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch cukrem pudrem i/lub otartą skórką limonki. Smacznego! :)
Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
200 g drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
3 duże jajka
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
skórka otarta z 1 limonki
Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania boków
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)
skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy mleko kokosowe i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, następnie proszek budyniowy, jajka, wiórki kokosowe i na koniec skórkę z limonki. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 75 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2. Wystudzony sernik delikatnie odcinamy nożem od boków foremki, ściągamy obręcz i tak przygotowany wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Boki schłodzonego sernika dekorujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch cukrem pudrem i/lub otartą skórką limonki. Smacznego! :)