Ciasto pomarańczowe z białek

Ciasto pomarańczowe z białek

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mimo szybko płynącego czasu końca zimy jakoś nie widać.
Tylko dni dłuższe przypominają, że wiosna tuż tuż...
W lodówce miałam po ostatnim tatarze 2 słoiki białek. Szykowałam obiad dla gości, którzy przejazdem mieli wpaść. Jak zobaczyłam u Kamili to ciasto wiedziałam, że je od razu wykorzystam. Aromatyczne, cytrusowe, na deser poobiedni akuratne ;-) Na pewno pasuje na Wielkanocny stół.
Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis podaję za Kamilą z moimi zmianami. Dodałam jako dekorację karmelizowane plastry pomarańczy.
Składniki:
na ciasto:

  • 170 g białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

syrop do nasączenia:

  • sok z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki cukru,

lukier:

  • 2 łyżki syropu pomarańczowego
  • 1-łyżka wrzącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy

pomarańcze karmelizowane:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym syropem.
Do odłożonego w miseczce syropu dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto. Przygotować karmelizowane pomarańcze do ozdobienia ciasta. W tym celu zagotować wodę z cukrem, wrzucić cienko pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie plastry owoców i ułożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Udekorować nimi ciasto.
Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów