Ciasto pomarańczowe z białek

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mimo szybko płynącego czasu końca zimy jakoś nie widać.
Tylko dni dłuższe przypominają, że wiosna tuż tuż...
W lodówce miałam po ostatnim tatarze 2 słoiki białek. Szykowałam obiad dla gości, którzy przejazdem mieli wpaść. Jak zobaczyłam u Kamili to ciasto wiedziałam, że je od razu wykorzystam. Aromatyczne, cytrusowe, na deser poobiedni akuratne ;-) Na pewno pasuje na Wielkanocny stół.
Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis podaję za Kamilą z moimi zmianami. Dodałam jako dekorację karmelizowane plastry pomarańczy.
Składniki:
na ciasto:

  • 170 g białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

syrop do nasączenia:

  • sok z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki cukru,

lukier:

  • 2 łyżki syropu pomarańczowego
  • 1-łyżka wrzącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy

pomarańcze karmelizowane:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym syropem.
Do odłożonego w miseczce syropu dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto. Przygotować karmelizowane pomarańcze do ozdobienia ciasta. W tym celu zagotować wodę z cukrem, wrzucić cienko pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie plastry owoców i ułożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Udekorować nimi ciasto.
Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
1

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Torcik kawowo jeżynowy
1

Torcik kawowo jeżynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto łaciate z borówkami
3

Ciasto łaciate z borówkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake