Ciasto pomarańczowe z białek
Mimo szybko płynącego czasu końca zimy jakoś nie widać.
Tylko dni dłuższe przypominają, że wiosna tuż tuż...
W lodówce miałam po ostatnim tatarze 2 słoiki białek. Szykowałam obiad dla gości, którzy przejazdem mieli wpaść. Jak zobaczyłam u Kamili to ciasto wiedziałam, że je od razu wykorzystam. Aromatyczne, cytrusowe, na deser poobiedni akuratne ;-) Na pewno pasuje na Wielkanocny stół.
Przepis podaję za Kamilą z moimi zmianami. Dodałam jako dekorację karmelizowane plastry pomarańczy.
Składniki:
na ciasto:
- 170 g białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
syrop do nasączenia:
- sok z 1 pomarańczy,
- 3 łyżki cukru,
lukier:
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
- 1-łyżka wrzącej wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- skórka z 1 pomarańczy
pomarańcze karmelizowane:
- 1,5 szklanki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1 pomarańcza
Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym syropem.
Do odłożonego w miseczce syropu dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto. Przygotować karmelizowane pomarańcze do ozdobienia ciasta. W tym celu zagotować wodę z cukrem, wrzucić cienko pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie plastry owoców i ułożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Udekorować nimi ciasto.