Ciasto czekoladowe z czereśniami
Ajj uwielbiam czereśnie!
Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami.
Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne!
Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie, a nawet jabłka!
To co, robimy?!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier – 3/4 szkl
* cukier waniliowy – 2 łyżeczki
* kakao- 3 łyżki
* mleko – 3/4 szkl
* duże jajko – 1 szt
* olej – 1/4 szkl
* czereśnie – ok. 100 – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i kakao, dodajemy mleko, jajko oraz olej – dokładnie mieszamy.
Wrzucamy wydrylowane czereśnie ,mieszamy, wylewamy do keksów ( ok. 25 cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem) na ok. 55-65 minut ( do suchego patyczka ).
Gotowe posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!