Mini frittaty ze szparagami
Sezon szparagowy w pełni. Korzystajcie z niego póki się da - trwa tak krótko! Nie od dziś wiadomo, że te pyszne łodygi świetnie dogadują się z jajkami. Moja dzisiejsza propozycja zawiera oba te składniki. Mini frittaty z zielonymi szparagami i parmezanem są świetnym pomysłem na wiosenne śniadanie lub piknik. Najlepsze wg mnie zaraz po upieczeniu, choć i na zimno smakowały całkiem nieźle. Może przygotujecie je jutro rano? :)
Przepis znalazłam na blogu Lepszy smak. Pominęłam jedynie szynkę parmeńską, bo akurat nie miałam jej w lodówce.
Podobne przepisy, które być może Was zainteresują to:
- najprostsza jajecznica ze szparagami
- pyszny zapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami
Składniki (6 sztuk):
- 3 duże jajka
- pół cebuli
- 50 ml mleka
- 40 g startego parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek
- 6 zielonych szparagów
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki obgotować osobno przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić. Resztę łodyg pokroić na 1-centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulę, a następnie dodać pocięte łodygi szparagów. Smażyć 6-7 minut. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
Jajka ubić z mlekiem i 3/4 startego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażone szparagi z cebulą. Wymieszać. Masą jajeczną wypełnić foremki na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po 1 główce szparagowej. Całość oprószyć z wierzchu parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, aż frittaty będą delikatnie przyrumienione. Smacznego :)