Pychotka z rabarbarem. Wersja zdrowsza

Pychotka z rabarbarem. Wersja zdrowsza
Kilka lat wstecz zrobiłam swój pierwszy wypiek z rabarbarem.
Smakował on każdemu i robiłam go bardzo często, zwłaszcza, że jest to ekspresowy przepis (a takie lubię najbardziej :))
Dziś, kiedy już ograniczyłam cukier i inne "niezdrowe" dodatki postanowiłam lekko zmodyfikować ten Super przepis i oficjalnie przyznaję, że się udało!! Nie jest to szczyt zdrowych możliwości typu: ciasta bez jajek, mąki, oleju czy cukru, ale ograniczone ilości pozwolą każdemu bezkarnie zjeść większy kawałek i zachwycić się smakiem :)
Koniecznie go wypróbujcie :)

Zdjęcie - Pychotka z rabarbarem. Wersja zdrowsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 jajek
1 olejek pomarańczowy
3/4 szklanki oleju (ja użyłam 1/3 oleju rzepakowego i 1/3 płynnego oleju kokosowego)
3 łyżki kakao
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1 kg rabarbaru

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki (razem z obranym rabarbarem, pokrojonym w kostkę) i wymieszać.
Piec w dużej blaszce (posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) ok. 1h w tem. 180 stopni. (lub ok. 45min w piekarniku z termo obiegiem)

Rabarbar można zastąpić innym owocem :)

Buziaki,
Olivka

Kategorie przepisów