Zaskakująco smaczna jarzynka - nie spodziewałam się, że ogórki na ciepło mogą być tak dobre. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień - o ile coś zostanie :)
Jeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :)
Idąc do sklepu myślałam o tarcie owocowej, jednak dostępne owoce mnie nie urzekły, przeszłam szybko na warzywa. W grupie warzyw wypatrzyłam moją ukochaną cukinie. Mała, jędrna i tania, skusiła mnie na szybką zmianę decyzji i tak powstała tytułowa tarta z cukinią.
Chipsy dyniowe z ziołami, czosnkiem i dodatkiem soli są niesamowite w smaku. Dynię najlepiej obrać ze skóry no chyba że chcecie tak, jak ja aby fajnie wyglądało :-) Polecam taką zdrową przekąskę :-)
Nie jestem niestety jakąś wielką fanką kaszy jaglanej, ale te placuszki smakowały mi ogromnie. Są po prostu przepyszne, a z prażonymi jabłkami to już w ogóle niebo w gębie ;) Na dodatek są meeega sycące.
Zapraszam na poduszeczki z pomidorkiem, świeżą bazylią i mozzarellą, które sprawdzą się na każdej imprezie. Mogą być podane na ciepło, ale wybornie też smakują na zimno.
Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Są świetnym pomysłem w te dni, kiedy nie wiemy co zrobić na obiad.
Dodatek warzyw – papryki , pora i cebulki sprawia, że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące.
Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!
Clafoutis (czyli z grubsza rzecz biorąca zapiekane ciasto naleśnikowe z nadzieniem- lekkie i „puchate”) kojarzy się przede wszystkim z deserami- dodatkiem czereśni czy wiśni. Ja postawiłam na wersję wytrawną, świetną na lekki obiad w ciepły dzień.
Fajny pomysł na cukinię jako warzywny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dość neutralna w smaku cukinia nabiera ciekawego aromatu sezamu, czosnku i imbiru. Bardzo smaczne połączenie, warto wypróbować :)
Prezentowane dziś danie jest dla tych którzy narzekają na mdły smak oberżyny - pikantne dodatki sprawią, że poznacie bakłażana w zupełnie nowej odsłonie. Bakłażan jest nazywany gruszką miłosną, przez wielu uważany za afrodyzjak, więc może jednak się skusicie?
Sama w sobie biała czekolada na gorąco nie zdobyła mojego serca - smakowała jak bardzo słodkie, ciepłe mleko. Nic specjalnego, doprawdy. Ta za to... Mmm, zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu równomiernie stukają w szyby...