Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Idąc do sklepu myślałam o tarcie owocowej, jednak dostępne owoce mnie nie urzekły, przeszłam szybko na warzywa. W grupie warzyw wypatrzyłam moją ukochaną cukinie. Mała, jędrna i tania, skusiła mnie na szybką zmianę decyzji i tak powstała tytułowa tarta z cukinią.
Zdjęcie - Tarta z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (śr.29):

Kruche ciasto: 250g mąki pszennej, 150g masła pokrojonego w kostkę, pół łyżeczki soli, jajko, łyżka mleka
Farsz: 1,5 cukinii, 3 jajka, 200g śmietany 18%, kulka sera mozzarella, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
Zdjęcie - Tarta z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zagniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je podsypując mąką i przekładamy do formy na tartę. Wkładamy do lodówki na około 1h.
Cukinie i mozzarellę kroimy na cienkie plasterki. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i gałą muszkatołową. Kiedy ciasto będzie schłodzone wyjmujemy z lodówki i układamy 2 warstwy plasterków cukinii, każdorazowo przyprawiając je solą, pieprzem i oregano, następnie zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na masę znowu układamy cukinię (i przyprawiamy), następnie mozzarellę i ponownie cukinie (przyprawiamy).
Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.30 minut.
Zdjęcie - Tarta z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów