Francuskie ślimaki z cukinią i serem.
Gdy wszystkim członkom rodziny nudzą się kanapki na śniadanie, czy też kolację warto sięgnąć po inne rozwiązania. Wiem wtedy jedno, musi być w miarę szybko i sprawnie, bo brzuchy burczą z głodu w rytm cza-czy i z pewnością nie zamierzają ustąpić. Na takie wypadki mam w zanadrzu mały trik. Płat ciasta francuskiego, który można przygotować na różnorodne sposoby. Od słodkich ciastek, poprzez neutralne paluchy, które świetnie komponują się z kremowym serkiem lub zupą, aż do tart, pizzy i innych wytrawnych wypieków. Domowe ciasto francuskie oczywiście nie ma sobie równych, ale jego przygotowanie wymaga sporo pracy i poświęcenia dlatego też zdarza mi się posiłkować gotowcem i nie czuję przy tym zażenowania. Obiecuję jednak, że wkrótce pokaże Wam jak przygotować je od podstaw.
Ślimaki, które dziś prezentuję posmakowały moim głodomorom wyjątkowo. Bardzo lubię łączyć cukinię z ciastem francuskim. Pieczona, czy też grillowana nabiera wyjątkowego smaku. Dodatek sera i świeżego tymianku sprawił, że śniadanie mogę z czystym sumieniem zaliczyć do udanych. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Ślimaki były naprawdę wyborne. Z powodzeniem konkurują z nawet najbardziej kolorowymi kanapkami. Można je zjeść na ciepło, ale także zabrać do szkoły, czy też pracy.
Koniecznie spróbujcie je upiec.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (około 300-350g)
- 2 małe cukinie (około 500g)
- 150g żółtego sera – ementaler, mozzarella itp.
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry. Skrop oliwą i ugrilluj na patelni grillowej lub podsmaż na patelni aż zmięknie.
- Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy. Ja dzielę je na dwa mniejsze prostokąty i zawijam osobno.
- Plastry cukinii rozłóż na cieście tak, by lekko na siebie zachodziły.
- Posól, oprósz pieprzem i posyp listkami tymianku. Nie używaj gałązek, gdyż są twarde.
- Całość posyp serem i zroluj dość luźno.
- Ostrym nożem pokrój na 1,5-2cm kawałki.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciasto francuskie mocno wyrasta podczas pieczenia.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 200°C lub do uzyskania jasnozłotego koloru.
- Ostudź lub podawaj na ciepło.
Smacznego!