Duszone ogórki
Zaskakująco smaczna jarzynka - nie spodziewałam się, że ogórki na ciepło mogą być tak dobre. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień - o ile coś zostanie :) Przygotowanie trwa dosłownie chwilę.
Przepis podany przez pinkink2 znalazłam w Galerii Potraw .
Składniki :
- 500 g świeżych ogórków
- 2 średnie pomidory
- 1 średnia cebula
- kilka gałązek kopru
- 60 ml śmietanki 36% [może być też zwykła kwaśna śmietana lub jogurt naturalny]
- sól , pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory również pokroić w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki - ja tego nie robiłam).
W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone ogórki i pomidory. Dusić przez ok.15 minut (do miękkości) - jeżeli ogórki są mało soczyste, można je podlać odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony koperek i wlać śmietankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu.
Tak przyrządzone ogórki po dodaniu kiełbasy lub mięsa mogą być samodzielnym daniem.