Duszone ogórki

Duszone ogórki

Zaskakująco smaczna jarzynka - nie spodziewałam się, że ogórki na ciepło mogą być tak dobre. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień - o ile coś zostanie :) Przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

Przepis podany przez pinkink2 znalazłam w Galerii Potraw .

 

Zdjęcie - Duszone ogórki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g świeżych ogórków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • kilka gałązek kopru
  • 60 ml śmietanki 36% [może być też zwykła kwaśna śmietana lub jogurt naturalny]
  • sól , pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

 

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory również pokroić w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki - ja tego nie robiłam).

W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone ogórki i pomidory. Dusić przez ok.15 minut (do miękkości) - jeżeli ogórki są mało soczyste, można je podlać odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony koperek i wlać śmietankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty.

Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu.

Tak przyrządzone ogórki po dodaniu kiełbasy lub mięsa mogą być samodzielnym daniem.

Kategorie przepisów