Chipsy dyniowe

Chipsy dyniowe

Zdjęcie - Chopsy dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chipsy dyniowe z ziołami, czosnkiem i dodatkiem soli są niesamowite w smaku. Dynię najlepiej obrać ze skóry no chyba że chcecie tak, jak ja aby fajnie wyglądało :-) Polecam taką zdrową przekąskę :-)

  • ok 300 g dyni
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka listków świeżej bazylii, oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu  i najlepiej obrać ze skóry - pokroić w cienkie plastry. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę na plasterki dyni.  Listki bazylii, oregano posiekać i wymieszać z dynią oraz oliwą z oliwek. Warzywo ułożyć w suszarce do suszenia grzybów i postępować według zaleceń producenta lub ułożyć w piekarniku nagrzanym do 70 C i piec ok 3 godziny aż chipsy będą chrupkie.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Chopsy dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dodaję do Festiwalu Dyni 2013

Kategorie przepisów