Chipsy dyniowe
Chipsy dyniowe z ziołami, czosnkiem i dodatkiem soli są niesamowite w smaku. Dynię najlepiej obrać ze skóry no chyba że chcecie tak, jak ja aby fajnie wyglądało :-) Polecam taką zdrową przekąskę :-)
- ok 300 g dyni
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka listków świeżej bazylii, oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i najlepiej obrać ze skóry - pokroić w cienkie plastry. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę na plasterki dyni. Listki bazylii, oregano posiekać i wymieszać z dynią oraz oliwą z oliwek. Warzywo ułożyć w suszarce do suszenia grzybów i postępować według zaleceń producenta lub ułożyć w piekarniku nagrzanym do 70 C i piec ok 3 godziny aż chipsy będą chrupkie.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego
Wydrukuj przepisdodaję do Festiwalu Dyni 2013