Muszę przyznać, że takie biało-czarne ciasteczka wyglądają cudnie zimowo i świątecznie :) Myślę, że warto je zrobić - nawet, jeśli nie przepadacie za Oreo. Ja nie jestem ich fanką, ale takie domowe ciacha to zupełnie inna bajka :)
Taka mała rzecz, a cieszy:) Syn nie mógł nam wybaczyć, że śliwki nie są dla dzieci :( Ale cel był jeden - upominki dla pełnoletnich współpracowników :).
Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować….
Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale wydawał mi się podobny do bułeczek cynamonowych, które robię w domu co jakiś czas, więc była duża szansa, że się uda. Co prawda przeplatanie wieńca okazało się trochę trudniejsze niż myślałam, ale efekt był świetny.
Wytrawne serowe babeczki można przyprawić ulubionymi ziołami (oregano, szczypiorek, bazylia), podać z sosami (np. czosnkowym lub dipem pomidorowym), choć i same smakują wyśmienicie, szczególnie jeśli do ich zrobienia użyjecie wyrazistego w smaku sera np. cheddara.
Tort wspaniały w smaku, klasyczny, elegancki i efektowny. Choć należy do tych cięzkich tortów, których nie da się pochłonąć w większych ilościach i do dość pracochłonnych wypieków, z całą pewnością warto go zrobić.
Niewiele jest słodkości prostszych do wykonania. Poza tym te kokosanki wyglądają uroczo, są smacznie kokosowo-mleczne i mniej niezdrowe niż większość słodyczy.
Na początek boskie makaroniki kawowe, które zrobiły prawdziwą furorę. Słodkie, ale nieprzesadnie, gdyż kawa wszystko równoważy. Jej bardzo wyraźny smak jest i w skorupkach, i w kremie, i w galaretce.
Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarzwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).
Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.
Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.
Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami.