Szybki piernik żydowski z bakaliami

Szybki piernik żydowski z bakaliami

Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już pisałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia pierników. Czasami jakiś się pojawiał, ale raczej rzadko. Dopiero kiedy zaczęłam prowadzić bloga i odwiedzać innych blogerów zobaczyłam jak wiele jest piernikowych przepisów do wypróbowania :) ! Na blogu już są pierniczki i piernik na piwie. Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu. Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. :)

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.

Pozdrawiamy :)

Szybki piernik żydowski z bakaliami

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 250 ml mocnego naparu z kawy
  • 200 g cukru ( u mnie trzcinowy)
  • 100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie)
  • 100 g rodzynek
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki)
  • 3 łyżki koniaku (u mnie rum)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1 łyżeczce cynamonu, goździków (u mnie 3 łyżeczki przyprawy do piernika)

1. Podgrzać kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.

Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.

Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce.

Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj http://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (http://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką http://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir).

Smacznego :)

Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybki piernik żydowski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów