Szybki piernik żydowski z bakaliami
Już pisałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia pierników. Czasami jakiś się pojawiał, ale raczej rzadko. Dopiero kiedy zaczęłam prowadzić bloga i odwiedzać innych blogerów zobaczyłam jak wiele jest piernikowych przepisów do wypróbowania ! Na blogu już są pierniczki i piernik na piwie. Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu. Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować….
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.
Pozdrawiamy
Szybki piernik żydowski z bakaliami
Składniki:
- 200 g miodu
- 250 ml mocnego naparu z kawy
- 200 g cukru ( u mnie trzcinowy)
- 100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie)
- 100 g rodzynek
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki)
- 3 łyżki koniaku (u mnie rum)
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- po 1 łyżeczce cynamonu, goździków (u mnie 3 łyżeczki przyprawy do piernika)
1. Podgrzać kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.
2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.
3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj http://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (http://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką http://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir).
Smacznego
Drukuj / PDF