Tort śmietanowy z wiśniami i bezami

Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna. Jeden kawałek i jesteśmy nasyceni. Tym razem tort nie jest przełożony samą śmietaną, bowiem połączyłam ją z jogurtem greckim, co sprawiło, że masa nie była aż tak słodka. Jeśli ktoś boi się takiej masy, może zrobić z samą śmietaną, tort jest równie pyszny. Owoce według uznania, u mnie najczęściej są to jednak wiśnie. Mniam ;]

Zdjęcie - Tort śmietanowy z wiśniami i bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co potrzebujemy:
Biszkopt
  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 kopiaste łyżki mąki kartoflanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowo-jogurtowa
  • 500 ml śmietany min 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • ok 5 g żelatyny

+ok 200 g bezów
+ok 200 g wiśni
+ pół tabliczki czekolady

* składniki na tortownicę ok 26 cm średnicy

1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienia na złoty kolor.
Zdjęcie - Tort śmietanowy z wiśniami i bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 2. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Do
gotowej masy wkładamy porcjami jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką.
3. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy masą śmietanowo-jogurtową, układamy bezy i posypujemy wiśniami. Przykrywamy warstwą biszkoptu i powtarzamy. Gdy położymy ostatni płat ciasta, smarujemy cały tort pozostałą masą. Wierzch dekorujemy bezami i wiśniami.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (można skorzystać z porady tutaj >>>KLIK<<<) i oblewamy nią tort.

Zdjęcie - Tort śmietanowy z wiśniami i bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy