Tort śmietanowy z wiśniami i bezami
Prawdziwa bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna. Jeden kawałek i jesteśmy nasyceni. Tym razem tort nie jest przełożony samą śmietaną, bowiem połączyłam ją z jogurtem greckim, co sprawiło, że masa nie była aż tak słodka. Jeśli ktoś boi się takiej masy, może zrobić z samą śmietaną, tort jest równie pyszny. Owoce według uznania, u mnie najczęściej są to jednak wiśnie. Mniam ;]
Co potrzebujemy:
Biszkopt
+ok 200 g bezów
+ok 200 g wiśni
+ pół tabliczki czekolady
* składniki na tortownicę ok 26 cm średnicy
1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienia na złoty kolor.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Do
gotowej masy wkładamy porcjami jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką.
3. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy masą śmietanowo-jogurtową, układamy bezy i posypujemy wiśniami. Przykrywamy warstwą biszkoptu i powtarzamy. Gdy położymy ostatni płat ciasta, smarujemy cały tort pozostałą masą. Wierzch dekorujemy bezami i wiśniami.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (można skorzystać z porady tutaj >>>KLIK<<<) i oblewamy nią tort.
Co potrzebujemy:
Biszkopt
- 8 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 4 kopiaste łyżki mąki kartoflanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany min 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- ok 5 g żelatyny
+ok 200 g bezów
+ok 200 g wiśni
+ pół tabliczki czekolady
* składniki na tortownicę ok 26 cm średnicy
1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienia na złoty kolor.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Do
gotowej masy wkładamy porcjami jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką.
3. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy masą śmietanowo-jogurtową, układamy bezy i posypujemy wiśniami. Przykrywamy warstwą biszkoptu i powtarzamy. Gdy położymy ostatni płat ciasta, smarujemy cały tort pozostałą masą. Wierzch dekorujemy bezami i wiśniami.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (można skorzystać z porady tutaj >>>KLIK<<<) i oblewamy nią tort.