Ciasto "pychotka"
Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami. Bardzo polecam!
Ilość: duża prostokątna blacha
Czas przygotowania: około 40 minut plus czas pieczenia 1,5h
Poziom trudności: 4/10
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 480g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200g masła
- 6 żółtek
Na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanku cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Na krem:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżi mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16g cukru waniliowego
- 180g miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.
2. Ubić białka dodając stopniowo łyżka po łyżce cukier puder.
3. Nagrzać piekarnik do 175st.
4. Rozwałkować 1/2 kruchego ciasta na dno blaszki. Na wierzch rozsmarować połowę słoiczka dżemu porzeczkowego. I wyłożyć 1/2 bezy, posypać migdałami i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą połową składników - powstaną 2 blaty.
5. W międzyczasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem: zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrami. Drugą szklankę miksujemy z mąkami i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy ciągle mieszając - powstanie gęsty budyń. Przekładamy go do miski i nakrywamy folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
6. Miękkie masło ucieramy na puszysto stopniowo dodając ostudzona masę budyniową.
7. Masę wykładamy na spód z kruchego ciasta i bezy, przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Smacznego!