Czekoladowe ciasteczka popękane
I po Świętach… Jeszcze tylko szaleństwo sylwestrowe i odpoczynek noworoczny i będzie można wrócić do normalności. Oczywiście nie będzie to ani łatwe ani przyjemne. Choć znając życie wkrótce w supermarketach -przynajmniej w UK- pojawią się króliczki wielkanocne… i zacznie się cały cykl przygotowań do kolejnych Świąt Wielkanocnych z krótką przerwą na Walentynkowe szaleństwo Bez względu jednak na to które święta przed nami to dobrze jest mieć czekoladowe ciasteczka i na osłodę i na polepszenie nastroju… Ten przepis na popękane czekoladowe ciasteczka znalazłam na blogu Jenny. Ciasteczka są pyszne i pięknie wyglądają… o ile coś zostanie to można przechować do 3 dni w puszce…. ale nie sądzę, żeby coś zostało…;) Zapraszam !
Czekoladowe ciasteczka popękaneSkładniki (na ok. 30 ciasteczek)
- 200 g czekolady (o zawartości min. 70% kakao)
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 260 g mąki
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka rumu 55% (opcjonalnie)
- cukier puder do obtaczania
1. Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Dodać rum i przestudzić.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po trochu cukru ciągle miksując. Po dodaniu cukru dodajemy -ciągle miksując- roztrzepane widelcem żółtka.
3. Otrzymaną pianę delikatnie łączymy z wystudzoną czekoladą. Do masy dodajemy -przesiane wcześniej przez sitko- mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie połączyć.
4.Masę schłodzić w lodówce przez noc lub w zamrażarce około godziny. Nabierać łyżką masę i formować kulki. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i wykładać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
5. Piec około 11 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Drukuj / PDF