Tort czekoladowy z kremem orzechowym
Aby uczcić drugie urodziny bloga przygotowałam przepyszny tort czekoladowy z kremem orzechowym.
Dokładnie dwa lata temu zamieściłam pierwszy post na blogu z tortem kwiatowym i muszę się przyznać, że miałam wiele obaw, czy dobrze zostanie przyjęty, czy poprawnie zamieściłam wpis, czy wreszcie zdjęcia będą udane. Początki wcale nie były takie łatwe, właściwie uczyłam się wszystkiego. A ponieważ kochałam od zawsze piec przeróżne ciasta, rodzina i znajomi zaangażowali mnie w to przedsięwzięcie i tak się znalazłam tutaj.
Po drodze napotkałam na nieprzyjemne przygody, zaangażowałam nieuczciwych ludzi do obsługi mojego blogu, przez co straciłam efekty półrocznej pracy, straciłam jakąkolwiek nadzieję, że tutaj powrócę, ale skoro się zaczęło już istnieć w strefie blogowej ciężko było zrezygnować, tak więc postanowiłam dalej działać, polubiłam ten blogowy klimat, poznałam wielu miłych ludzi, wielkie talenty, zdobyłam większe doświadczenie i wiele zaczerpnęłam inspiracji by dalej być i dzielić się moimi przepisami.
Dziękuję moi mili, dla Was tutaj jestem i jeszcze pozostanę.
wracając do mojego postu zapraszam i wszystkich częstuję tortem czekoladowym z kremem orzechowym.
Składniki na ciasto:
- 6 jaj /osobno białka i żółtka/
- 120 g drobnego cukru
- 125 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao w proszku
- 6 łyżek oleju roslinnego
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 ml smietany kremówki 30%
- 200 g masła orzechowego
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml likieru cointreau lub 3 łyżki brandy
- 200 g cukru pudru
Składniki na poncz:
- 200 ml czarnej herbaty
- 100 ml ciemnego rumu
- oraz: 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g białej czekolady
Wykonanie:
- Białka z solą ubić i dodawać po niewielkiej ilości cukru.
- Następnie po 1 żółtku, olej i przesiane mąki z proszkiem i kakao.
- Formę tortową o wymiarach: 26 cm wysmarować masłem i posypać mąką, przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 40 minut.
- Studzić na kratce metalowej odwrócony.
- Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć ponczem.
- Smietanę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki.
- Masę podzielić na trzy części i przełożyć blaty, wierzch oraz boki, trzy łyżki masy przełożyć do szprycy i udekorować tort.
- Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać boki tortu, białą srodek.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego ?