Tort ambasador

Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort Ambasador był jednym z moich ulubionych tortów w dzieciństwie.
Nie jadłam go wieki, a od jakiegoś czasu nie mogłam spać po nocach, marząc o nim.
Musiałam go zrobić na tegoroczne święta;)

Tort wspaniały w smaku, klasyczny, elegancki i efektowny.
Choć należy do tych cięzkich tortów, których nie da się pochłonąć w większych ilościach i do dość pracochłonnych wypieków, z całą pewnością warto go zrobić.

Składniki:

biszkopt

  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 50g wystudzonego masła

krem

  • 400g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0.6l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 70g gorzkiej, dobrej czekolady
  • 100g rodzynek
  • 150g orzechów (laskowe i włoskie)
  • 1 puszka ananasa

dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki truskawkowe

Upiec biszkopt.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Białka ubić na sztywno.
Do sztywnej piany stopniowo dodawać cukier.
Ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca.
Dodać po jednym żółtku.
Dodać wystudzone masło i zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 18 minut w 170C.
Gotowy biszkopt wystudzić.
Zrobić masę.
Z 0.6l mleka odlać ok. 0.5 szklanki.
Większą cześć zagotować.
W mniejszej części wymieszać: budyń,cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę.
Masę chwilę pogotować na małym ogniu.
Gotową masę wystudzić.
Masło utrzeć na puch.
Cały czas miksując, do masła, partiami dodawać wystudzony budyń.
Gotową masę podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa.
Do drugiej części dodać kakao, spirytus, pokrojoną w kosteczkę czekoladę, rodzynki i posiekane orzechy.
Biszkopt nasączyć sokiem spod ananasa.
Na biszkopcie rozsmarować ciemną masę.
Na ciemną masę wylać jasną masę.
Na masie ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie.
Tort zalać tężejącą galaretką (ok. 700ml wody na dwie galaretki).
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.


Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem
3

Korzenny torcik czekoladowy pr…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kolorowe oczy
70

Kolorowe oczy

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Quiche Lorraine … bez ciasta
3

Quiche Lorraine … bez ciasta

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet biszkoptowy z jogurtem Skyr i jeżynami
1

Omlet biszkoptowy z jogurtem S…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet nadziewany warzywami
1

Omlet nadziewany warzywami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
2

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami

Blueberry cinnamon rolls - Cyn…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pasztet z kaparami i suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto danio

Ciasto danio

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Maślane ciasto z jeżynami

Maślane ciasto z jeżynami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty