Tort ambasador

Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort Ambasador był jednym z moich ulubionych tortów w dzieciństwie.
Nie jadłam go wieki, a od jakiegoś czasu nie mogłam spać po nocach, marząc o nim.
Musiałam go zrobić na tegoroczne święta;)

Tort wspaniały w smaku, klasyczny, elegancki i efektowny.
Choć należy do tych cięzkich tortów, których nie da się pochłonąć w większych ilościach i do dość pracochłonnych wypieków, z całą pewnością warto go zrobić.

Składniki:

biszkopt

  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 50g wystudzonego masła

krem

  • 400g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0.6l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 70g gorzkiej, dobrej czekolady
  • 100g rodzynek
  • 150g orzechów (laskowe i włoskie)
  • 1 puszka ananasa

dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki truskawkowe

Upiec biszkopt.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Białka ubić na sztywno.
Do sztywnej piany stopniowo dodawać cukier.
Ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca.
Dodać po jednym żółtku.
Dodać wystudzone masło i zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 18 minut w 170C.
Gotowy biszkopt wystudzić.
Zrobić masę.
Z 0.6l mleka odlać ok. 0.5 szklanki.
Większą cześć zagotować.
W mniejszej części wymieszać: budyń,cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę.
Masę chwilę pogotować na małym ogniu.
Gotową masę wystudzić.
Masło utrzeć na puch.
Cały czas miksując, do masła, partiami dodawać wystudzony budyń.
Gotową masę podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa.
Do drugiej części dodać kakao, spirytus, pokrojoną w kosteczkę czekoladę, rodzynki i posiekane orzechy.
Biszkopt nasączyć sokiem spod ananasa.
Na biszkopcie rozsmarować ciemną masę.
Na ciemną masę wylać jasną masę.
Na masie ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie.
Tort zalać tężejącą galaretką (ok. 700ml wody na dwie galaretki).
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.


Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort ambasador - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem
3

Korzenny torcik czekoladowy pr…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kolorowe oczy
70

Kolorowe oczy

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu