Wieniec cynamonowy

Wieniec cynamonowy

Zdjęcie - Wieniec cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Scroll down for English
Kiedy przychodzi grudzień, mróz szczypie w policzki i wszystko wokół pachnie zbliżającymi się Świętami, razem z moimi koleżankami z fitnessu robimy świąteczne spotkanie. Tradycja trwa dopiero dwa lata, ale na pewno będzie trwała długo. Na spotkanie każda z nas przygotowuje coś do jedzenia. Tym razem Agnieszka zrobiła pierogi, Kasia – postną kapustę z grzybami, druga Agnieszka śledzia pod pierzynką, Ula – rybę po grecku, a Sveta - rosyjski deser z bezami. Ja długo się zastanawiałam co przygotować i w końcu wymyśliłam – wieniec cynamonowy. Oczywiście nigdy wcześniej go nie robiłam, ale wydawał mi się podobny do bułeczek cynamonowych, które robię w domu co jakiś czas, więc była duża szansa, że się uda. Co prawda przeplatanie wieńca okazało się trochę trudniejsze niż myślałam, ale efekt był świetny. W końcu nie ma to jak eksperymenty i próbowanie nowych rzeczy. Tak więc miałyśmy pyszne wigilijne spotkanie, po którym oczywiście będziemy musiały wyskakać się na fitnessie.
Zdjęcie - Wieniec cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto: · ½ szklanki mleka · 25 g świeżych drożdży · 1 łyżka cukru · 2 szkl. mąki · szczypta soli · 2 łyżki masła · 1 żółtko
Składniki na nadzienie: · 4 łyżki masła · 4 łyżki cukru · 3 łyżki cynamonu

Mleko podgrzej, tak aby było ciepło. Dodaj do niego drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj o odstaw na kilka minut, żeby drożdże zaczęły działać. Masło rozpuść i wymieszaj z drożdżami, przesianą mąką, solą raz żółtkiem. Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. ½ cm. Masło do nadzienia rozpuścić. Posmarować nim całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższej krawędzi. Wałek ciasta przeciąć wzdłuż na pół. Oba końce ciasta spleść ze sobą jak warkocz, rozciętymi częściami do góry, ułożyć w kształt okręgu i zlepić końce. Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 min. Ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Wieniec najlepszy jest w dniu pieczenia.
Smacznego!
Zdjęcie - Wieniec cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wieniec cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieniec cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieniec cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
In English:
When December comes, frost nips at cheeks and everything around smells Christmas, together with my friends from fitness we arrange Christmas meeting. This tradition lasts for only two years, but for sure it will last for long. For the meeting, each of us prepares something to eat. This time Agnieszka made dumplings, Kasia - fried cabbage with mushrooms, second Agnieszka - herring, Ula - fish in vegetables, and Sveta - Russian dessert with meringues. For long time I was thinking what to prepare, and finally I came up with cinnamon wreath. Of course, I’ve never done it before, but it seemed to me like cinnamon rolls that I make at home from time to time, so there was a good chance that I will succeed. Although braiding parts of the dough turned out to be a little more difficult than I thought, the effect was great. In the end, there's nothing better than experimenting and trying new things. So we had a delicious Christmas meeting, after which we will have to sweat it out on fitness classes of course.
Ingredients for the dough : • ½ cup milk • 25g fresh yeast • 1 tablespoon sugar • 2 cups flour • pinch of salt • 2 tablespoons butter • 1 egg yolk
Ingredients for the filling: • 4 tablespoons butter • 4 tablespoons of sugar
• 3 tablespoons of cinnamon
Heat the milk so that it is warm. Add to the yeast a tablespoon of sugar, mix with milk and set aside for a few minutes, so that the yeast began to work. Melt butter and mix with yeast, sieved flour, salt and egg yolk. Knead the dough, put into a bowl, cover with a cloth and leave in a warm place to rise for about 1 hour. At this time, the dough should grow . When dough is done, roll it out into a rectangle with a thickness of about ½ cm. Melt the butter for filling, grease the entire surface of the rolled-out dough, then sprinkle with sugar mixed with cinnamon. Roll dough along the long edge and cut it in half lengthwise. Braid both ends of the dough, with cut up the parts. Arranged the dough in the shape of a circle and stick the ends together. Place the dough on the baking paper and bake in the oven at 180°C for 30-35 min. The dough should be nicely browned. Cinnamon wreath is the best on the day of baking.
Enjoy!
Przepis: Codziszjemnasniadanie.pl

Kategorie przepisów