Aromatyczny ananas i wiórki kokosowe tworzą wręcz karaibski nastrój i świetnie komponują się w tym wilgotnym cieście. W cieście jest dużo mokrych dodatków, długo więc zachowuje świeżość, ale trzeba też uważać przy jego pieczeniu i pozwolić spokojnie się wypiec:)
Dziś przedstawiam niebywale delikatny deser, nazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków :-)
Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców.
Lekki, delikatny, puszysty, słodki, ale nie za słodki, bardzo orzeźwiający, pudding o wyczuwalnej cytrusowej nucie. Idealny deser na coraz dłuższe, cieplejsze, bardziej słoneczne, wiosenne dni. Pudding pomarańczowy, to kapitalne małe co nie co, gdy nie chcemy ciężkiego, zapychającego ciasta.
Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem.
Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje!
Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach.
Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki.
Ciasto - nieciasto, ale przepyszne i delikatne, bez pieczenia, wymagające niewielkiego nakładu pracy, choć rozłożonego na 2 dni :) Fajny deser dla dzieciaków, które uwielbiają galaretki!
Cieszę się, że miałam okazję go wypróbować i przekonać się, jak smakuje to eleganckie cudo. Jeśli miałabym go powtórzyć to z pewnością zmniejszyłabym o 1/3 ilość czekoladowego kremu, za to krem cytrynowy zrobiłabym z podwójnej porcji.
Kruchy spód w połączeniu z aksamitną masą rabarbarową z niewielkim dodatkiem korzennych przypraw to połączenie idealne. Krajanka oczywiście zrobiła furorę u mnie w domu ;) U każdego powinno być podobnie, bo jest przepyszna.