Ciasto Kinder Bueno
Smakowite ciasto Kinder Bueno z pysznym kakaowym biszkoptem będzie zachwycać podniebienia wszystkim smakoszom słodkości. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu idealne do kawy. Oryginalny i smaczny krem z ciasta można wykorzystać również do innych wypieków.
- składniki na tortownicę 23 cm
biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
polewa czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa
nasączenie biszkoptu
200 ml ciepłej wody
1 cytryna
masa
250 g margaryny lub masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2,5 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego)
100 g prażonych i obranych orzechów laskowych
- przepis
Do miski przekładamy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę lub masło oraz cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, a następnie dokładnie studzimy.
Orzechy laskowe dość drobno siekamy.
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wszystko mieszamy. (Będzie to nasączenia biszkopta)
Wystudzoną masę z mleka, tłuszczu i cukru przelewamy do miski, dodajemy do niej mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy, na końcu do masy mlecznej wrzucamy posiekane orzechy i jeszcze raz wszystko razem łączymy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół i nasączamy jego oba blaty wodą z sokiem z cytryny. Dolny blat ciasta przekładamy do tortownicy nakładamy na niego mleczny krem i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch przykrywamy górną częścią biszkopta .
Tak przygotowane ciasto polewamy dowolną polewą czekoladową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
.