Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką


Zdjęcie - Szarlotka z budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszyscy uwielbiamy słodkości. Do kawy, na poprawę humoru, by podkreślić ważność wyjątkowych chwil. Ciasto, które nigdy się znudzi, lubiane przez wszystkich i pieczemy je okrągły rok, to szarlotka. Ponieważ lubię wszystkie ciasta z owocami, szarlotkę uwielbiam szczególnie i właśnie zimą smakuje najlepiej. Tą piekłam dwa razy z rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w oka mgnieniu.

Składniki na kruchy spód :
Zdjęcie - Szarlotka z budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

300 g mąki orkiszowej jasnej
150 g zimnego masła
3 żółtka
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
wanilia - cukier lub pasta

Składniki na nadzienie jabłkowe :
1 kg jabłek
1 - 2 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu

Składniki na piankę budyniową
3 białka
120 g cukru - 3/4 szklanki
1 op. budyniu waniliowego

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Przesiekać nożem z zimnym masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce, resztę zawiniete w folię wstawić na 30 minut do lodówki
  • w międzyczasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć na cienkie plasterki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w kawałkach. Umyte rodzynki zalać rumem i połączyć z uprażonymi jabłkami
  • foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
  • białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko budyń
  • ciasto z lodówki rozwałkować między pod folią spożywczą do wielkości foremki. Ciasto przenieść do prostokątnej foremki, tak by folia znalazła się na górze. Folię usunąć
  • wyłożyć jabłka na ciasto, wyrównać. Przykryć ubitą pianą z białek. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki i równomiernnie rozłożyć na pianie
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 `C 40 - 45 minut
  • studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów