Babka z mniszkiem
Kolejny przepis z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty". Tym razem na babkę. Pyszną, karmelowo- cytrynową w smaku!
Babka z mniszkiem
Składniki suche:
- 3/4 szklanki płatków mniszka lekarskiego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 4 jajka (lub 16 przepiórczych)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Płatki mniszka drobno posiekać. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej ubić jajka na puszysty krem dolewając pod koniec olej i sok z cytryny. Do ubitych jajek wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy (o dł. 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 190 st. C przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka ).
Smacznego :)