Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.
Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy.
Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!
Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa się w ustach!
Ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne, zawsze się udaje. Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z makiem, bardzo polecam. Do ciasta, w wersji świątecznej można dodać prażone i posiekane orzechy lub migdały…pycha :-)
Uwaga! Dozwolone od lat 18! Ciasto, któremu nie można się oprzeć. Znika błyskawicznie, bo jest odpowiednio słodkie, alkoholowe, czekoladowe i z dużą ilością owoców. Trafiłam na kilka różnych przepisów poszukując świątecznych inspiracji. Nie byłabym sobą gdybym nie stworzyła z kilku receptur swojej własnej. Pijany keks czekoladowy świetnie się sprawdzi na wigilijnym stole.
Choć ta rolada kokosowo-kakaowa popularna była w latach osiemdziesiątych, ja poznałam ją niedawno. To taki deser retro wywołujący niejedno wspomnienie wielu dzisiejszych trzydziesto-paro-latków. Bez pieczenia, bez jajek, bez mąki, za to z dodatkiem kruchych herbatników.
Wyszło cudownie. Smakowało wszystkim, którzy je próbowali. Mocno czekoladowe warstwy, świetnie smakują i równie ładnie się prezentują na stole. Całość jest delikatna i puszysta. Na pierwszy rzut oka ciasto to może wydawać się trudne do wykonania, ale zapewniam Was, że to złudzenie. Wszytko idzie szybko i sprawnie.
Pachnie cynamonem, czekoladą i migdałami. Jest bardzo sycące i treściwe. Całość wieńczy u mnie domowy dżem z moreli. Początkowo chciałam z niego zrezygnować, ale cieszę się, że tego nie zrobiłam, bo jest on tutaj przysłowiową "kropką nad i". Idealna propozycja do popołudniowej kawy.
Kupiłam żurawinę. Bez zastanowienia. Trzeba było coś z niej zrobić. Co? Właśnie…. co? Najtrudniej się zdecydować… a później to już jakoś idzie ;-) Padło na sernik z żurawiną na zimno…a co! Niby czemu serniki na zimno można robić tylko latem? Zimą takie serniki też smakują, szczególnie takie wyjątkowe jak ten żurawinowy! Wyszedł pyszny, aksamitny i lekko kwaskowy
Postanowiłam przygotować specjalną, świąteczną wersję sernika czekoladowego, tym razem będzie to sernik czekoladowy ze śliwkami. Pomyślałam, że dodam do niego suszone śliwki… bo czekolada i śliwki to duet idealny ;-) Ponieważ to wersja świąteczna to namoczyłam je w rumie… i jeszcze coś mnie podkusiło, żeby dodać mleko skondensowane…:)I to był dobry pomysł. Sernik czekoladowy wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)!
Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.
Efekt jest naprawdę całkiem przyzwoity, Sernik, przez dodanie dwóch soczystych owoców jest bardzo wilgotny, wręcz soczysty. Jeśli lubicie takie serniki, to przepis dla Was.
Jeśli mam w planie jakiś tort, zawsze korzystam z tej receptury, zmieniając tylko proporcje, w zależności od wielkości blaszki. Biszkopt ten wyrasta wysoki i równy, dlatego łatwo jest go przekroić na blaty. Do jego wypieku nie potrzeba proszku do pieczenia - wystarczą jajka, cukier i dwa rodzaje mąki
Ten biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… ;-) Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe.