Sernik czekoladowy
Zapewne wszyscy lubią czekoladę, jej smak, zapach i jak wspaniale czujemy się po zjedzeniu chociażby małego kawałeczka. Jednym słowem trudno jej się oprzeć.
Specjalnie dla miłośników czekoladowych smaków przygotowałam intensywnie czekoladowy sernik, który może być także wspaniałym poczęstunkiem w gronie przyjaciół.
Składniki:
- 850 g sera do serników lub twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250 ml smietany 30%
- 6 jaj
- 220 g drobnego cukru
- 250 g gorzkiej czekolady pow. 70%
- 1 łyżka ekstraktu rumowego
Składniki na spód:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 65 g rozpuszczonego masła
Skladniki na dekorację:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 220 g herbatników czekoladowych
- 1 łyżka ciemnego kakao
Wykonanie:
- Herbatniki zmielić dodać roztopione masło, wymieszać.
- Masą herbatników wyłożyć, ugniatając dno tortownicy 22 cm z wysokim rantem.
- Schłodzić w lodówce 20 minut.
- Jajka ubić z cukrem do otrzymania jasnej masy.
- Dodać ser, smietanę, ekstrakt rumowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, którą należy lekko przestudzić.
- Miksować tylko do połączenia składników.
- Piec w temp. 190 st. C przez 20 minut, następnie w 165 st. C przez 1 godzinę.
- Pozostawić w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Następnie schłodzić na 3 godziny w lodówce.
Wykonanie dekoracji:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Połowę czekolady wylać na płytkę marmurową lub metalową blaszkę, równo rozprowadzić na prostokąt 30 na 15 cm. Schłodzić 5 minut w lodówce.
- Pozostałą czekoladą posmarować sernik w około i natychmiast posypać pokruszonymi czekoladowymi herbatnikami.
- Wierzch sernika posypać ciemnym kakao.
- Wyjąć płytkę marmurową z zastygłą czekoladą i za pomocą tępego noża scierać kawałki czekolady w rulon tworząc cygaretki.
- Ułożyć na wierzchu sernika czekoladowego.
Smacznego ?