Krajanka rabarbarowa
Rabarbar w ciągu roku można kupić tylko przez mniej więcej trzy miesiące, a jest taki smaczny! W tym czasie warto wykorzystać go na różne sposoby - polecam zwłaszcza chutney z imbirem, a także tę krajankę. Kruchy spód w połączeniu z aksamitną masą rabarbarową z niewielkim dodatkiem korzennych przypraw to połączenie idealne. Krajanka oczywiście zrobiła furorę u mnie w domu ;) U każdego powinno być podobnie, bo jest przepyszna.
Krajanka rabarbarowa
- 85g miękkiego masła
- 50g cukru
- 65g zwykłej mąki
- 65g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
masa rabarbarowa:
- 350g rabarbaru
- 75 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
1) Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste.
2) Dodać mąkę i sól i zmiksować.
3) Przełożyć do kwadratowej formy o boku o długości 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć dwa prostokąty o odpowiedniej szerokości) i wyrównać, dociskając do dna.
4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.
5) W tym czasie rabarbar pokroić w kostkę, przełożyć do garnka,
dodać połowę z 75 cukru oraz cynamon i imbir.
6) Gotować przez kilkanaście minut, a następnie rozdrobnić blenderem.
7) W misce zmiksować jajka, sok z cytryny i resztę cukru.
8) Dodać rabarbar, zmiksować, a na koniec wmieszać skrobię kukurydzianą.
9) Wlać masę na spód, zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec przez 25-30 minut.
10) Przechowywać w lodówce.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 120 kcal