Leśny mech – najlepsze ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i granatem

Leśny  mech – najlepsze ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i granatem

Leśny mech to ciasto, o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na stołach!

Fantastyczny, zielony kolor, który odrazu kojarzy się z wiosenną trawą i promieniami słoneczka, którego tak bardzo wyczekujemy.

Podobnie jak ciasto Shrek, które już już kiedyś Wam pokazywałam.

Ciasto z dodatkiem szpinaku, który jest absolutnie niewyczuwalny przełożone fantastyczną, puszystą śmietanką.

U mnie wzbogacona dodatkową galaretką, która dodaje jej fantastycznego posmaku.

Góra obficie posypana owocami granatu.

To taka kropka nad I, która sprawia, ze Leśny Mech zyskuje wyjątkowego charakteru.

Gwarantuję , że ciasto zniknie w tempie błyskawicznym i każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( blacha 22 x 30 )

CIASTO:

* mąka pszenna – 3 szkl

* cukier – 1,5 szkl

* olej – 1,5 szkl

* jajka – 5 szt

* proszek do pieczenia – 4 łyżeczki

* szpinak mrożony – 400 g

MASA:

* śmietana 36% – 500 ml

* śmietan-fix – 1 op

* cukier puder – 4 łyżki

* galaretka cytrynowa – 1 op

* galaretka agrestowa – 1 op

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozmrożony szpinak odsączamy.

Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.

Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 55-60 minut.

Studzimy, kroimy na 2 blaty i jeden z nich drobno kruszymy.

MASA:

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, odstawiamy do stężenia , a następnie kroimy w kostkę.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.

Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem.

Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki.

Dekorujemy owocami granatu!

Smacznego!

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj!

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DRUKUJ:

Kategorie przepisów