Kruszonka z jabłkiem
przepis:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki gryczanej
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka sezamu
2-3 łyżki masła
1 jabłko
1 łyżka rodzynek
2 suszone figi
szczypta cynamonu
Jabłko obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki i figi opłukać. Figi pokroić. Bakalie wymieszać z jabłkiem i cynamonem.
Suche składniki kruszonki wymieszać i urobić z masłem.
Foremkę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. (Ja wykorzystałam do tego pokrywkę garnka o średnicy 13 cm).
Połowę kruszonki wyłożyć na blaszkę. Ubić dokładnie.
Następnie wyłożyć jabłka z bakaliami.
Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Docisnąć.
Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C.