Babka kokosowo-ananasowa
To rodzaj wypieku, który na twarzy wywołuje błogi uśmiech i natychmiastową chęć wyrwania się na wakacje do ciepłych krajów.
Aromatyczny ananas i wiórki kokosowe tworzą wręcz karaibski nastrój i świetnie komponują się w tym wilgotnym cieście.
W cieście jest dużo mokrych dodatków, długo więc zachowuje świeżość, ale trzeba też uważać przy jego pieczeniu i pozwolić spokojnie się wypiec:)
Proporcje na foremkę do babki ok.30 cm średnicy. Moje ciasto lekko posmarowałam cytrynowym lukrem i obsypałam uprażonymi na suchej patelni grubymi wiórkami kokosowymi.
Składniki
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe - 3/4 szklanki
- ananas - 500 g (z puszki)
- masło - 100 g (miękkie)
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 3 szt
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
Ananasa odsącz z zalewy (bez płynu powinien ważyć 500 g), zmiksuj na pulpę.
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj.
Wsyp wiórki kokosowe, na następnie połącz z ananasem.
Ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz w temp. 180 oC ok.60 minut. Ciasto musi się ładnie zarumienić, a wbity patyczek- być suchy.
Wyjmuj z foremki dopiero po ostygnięciu.