Babka kokosowo-ananasowa

To rodzaj wypieku, który na twarzy wywołuje błogi uśmiech i natychmiastową chęć wyrwania się na wakacje do ciepłych krajów.

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczny ananas i wiórki kokosowe tworzą wręcz karaibski nastrój i świetnie komponują się w tym wilgotnym cieście.

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W cieście jest dużo mokrych dodatków, długo więc zachowuje świeżość, ale trzeba też uważać przy jego pieczeniu i pozwolić spokojnie się wypiec:)

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę do babki ok.30 cm średnicy. Moje ciasto lekko posmarowałam cytrynowym lukrem i obsypałam uprażonymi na suchej patelni grubymi wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe - 3/4 szklanki
  • ananas - 500 g (z puszki)
  • masło - 100 g (miękkie)
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 3 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania

Ananasa odsącz z zalewy (bez płynu powinien ważyć 500 g), zmiksuj na pulpę.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj.

Wsyp wiórki kokosowe, na następnie połącz z ananasem.

Ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz w temp. 180 oC ok.60 minut. Ciasto musi się ładnie zarumienić, a wbity patyczek- być suchy.

Wyjmuj z foremki dopiero po ostygnięciu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy