Ciasto kokosowe z kremem bananowym

Zdjęcie - CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto!

Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ).

Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem.

Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje!

Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach.

Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki.

Świetnie sprawdzi się też np. na komunijnym stole!

Polecam!

Zdjęcie - CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI: 
( blacha : 22×28 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 3/4 szkl

* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

KREM BANANOWY:

* miękkie masło – 250 g

* żółtko – 3 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 700 ml

* mąka pszenna – 2 łyżki

* mąka ziemniaczana – 4 łyżki

* banan – 1 szt

* likier bananowy – 4-5 łyżek

* kokos – 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.

Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.

Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Studzimy, kroimy na 2 blaty.

KREM BANANOWY:

Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.

Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.

Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.

Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.

CAŁOŚĆ:

Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.

Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ryż ze szpinakiem
1

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche ciasto z jagodami i bezą
3

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Torcik kawowo jeżynowy
1

Torcik kawowo jeżynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku