Smaczne drożdżowe ciasto z owocami idealne dla osób, które zaczynają przygodę z drożdżami. Albo dla osób zabieganych, które nie mają czasu na wyrabianie.
Maślane, delikatne ciasto z cudowną, rozpływającą się w ustach warstwą słodziutkich truskawek. Proste w przygotowaniu a jednocześnie dość efektowne. Dodatkowo cudownie pachnie!!! Oprzeć się nie można :)
Znacie Shreka ? Jeśli znacie, to także wiecie, że to wielki zielony ogr. Ale dziś Shrek zmienia kolor, na różowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar.
W połączeniu z granatową galaretką taki deser niewątpliwie wyróżnia się na talerzu. Pianka przygotowana została na bazie mleka skondensowanego a dzięki bitej śmietanie jest niezwykle puszysta. Zrobiłam ją na kakaowym biszkopcie ale będzie też tu pasował zwykły ciasteczkowy spód.
Ciasto z dodatkiem płatków owsianych, miodu i mleka. Płatki śmiało można zastąpić otrębami np. orkiszowymi. Od początku miałam dobre przeczucia, co do tego wypieku, mimo sporej ilości płatków ciasto jest bardzo smaczne. Dodatek borówek i porzeczek bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Wypiek dla osób, które szukają zdrowych zamienników tradycyjnych ciast.
Sezon na maliny mamy już w pełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady.
Ucierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawszę sie udaje. Smaczne ze wszystkimi owocami lata, ale z wiśniami chyba najlepsze. (...) Super proste ciasto, idealne na letni podwieczorek.
W tym roku nasze wiśniowe drzewka dały nam bardzo dużo owoców. Zrobiłam konfiturę wiśniową, wiśnie w soku własnym (będą do ciast zimą), kilka słoiczków frużeliny wiśniowej oraz upiekłam pyszne ciasto z czekoladą i wiśniami. Ciasto rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo nam smakowało.
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia...
Pyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i konfitury. Początkowo miało być ciasto odrywane z cynamonem, ostatecznie zrobiłam to ciasto w nieco innej wersji. Ciasta z dodatkiem dżemu lub konfitury, są miękkie i długo zachowują świeżość, dodatkowo nuta cynamonu bardzo wzbogaca ciasto smakowo.