Ciasto drożdżowe z cynamonem i konfiturą
Pyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i konfitury. Początkowo miało być ciasto odrywane z cynamonem, ostatecznie zrobiłam to ciasto w nieco innej wersji. Ciasta z dodatkiem dżemu lub konfitury, są miękkie i długo zachowują świeżość, dodatkowo nuta cynamonu bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Pyszne ciasto do kawy i kubka gorącego mleka, bardzo polecam )
Składniki na ciasto
- 3, 5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 1/4 szkl. letniego oleju roślinnego
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 2 pełne łyżki konfitury lub dżemu np. morelowego
- 1 jajko
- 60 g. masła
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżka miodu