ierwszy raz robiłam sernik z ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart.
Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam.
Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą.
Ciasto z rabarbarem - idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Powiem krótko: poezja! Tej kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków.
Lekki, kremowy sernik na jogurtach greckich, z dodatkiem serka śniadaniowego. Spód zrobiłam z ciemnych herbatników, na wierzch dałam galaretkę. Ciasto na zimno, będzie idealne na letnie popołudnie przy kawie.
Błyskawiczne ciasto z owocami, robi się je na zasadzie: „dodaj i wymieszaj, wstaw do piekarnika i gotowe”:) Gotowe ciasto jest miękkie, aromatyczne i wilgotne. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami, też będzie pysznie. Polecam!
To ciasto zaspokoi największy głód na czekoladę ;) Jest sycące i nie da się go zjeść dużo naraz, a z drugiej strony chilę później chciałoby się sięgnąć po jeszcze kawałek... ;) Dla przełamania smaku warto jednak podać go z jakimiś orzeźwiającymi, sezonowymi owocami, na przykład truskawkami lub malinami.
To klasyk, którego przedstawiać chyba nie muszę . Już dawno zamierzałam upiec karpatkę i zawsze jakoś nie było okazji. W jednym z pism znalazłam przepis na to ciasto.