Zdrowe ciasto z płatków owsianych

Zdrowe ciasto z płatków owsianych
Ciasto  z dodatkiem płatków owsianych, miodu i mleka. Płatki śmiało można zastąpić otrębami np. orkiszowymi. Od początku miałam dobre przeczucia, co do tego wypieku, mimo sporej ilości płatków ciasto jest bardzo smaczne. Dodatek borówek i porzeczek bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Wypiek dla osób, które szukają zdrowych zamienników tradycyjnych ciast. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Wypiecz Wymaluj

Zdjęcie - Zdrowe ciasto z płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 300 ml. gorącego mleka
  • 100 g płatków owsianych lub otrąb
  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 50 ml. płynnego miodu naturalnego ( u mnie lipowy )
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • szklanka borówek lub czerwonych porzeczek
Płatki zalewam gorącym mlekiem i odstawiam. Kiedy płatki nasiąkną mlekiem, zostawiam do przestudzenia.Masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję miód i ekstrakt, nadal ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję jajko, za każdym razem dokładnie miksuję. Stopniowo dodaję namoczone płatki. Na koniec daję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszam.Na dno blaszki o długości 24 x 13 cm daję papier do pieczenia. Masę przekładam na blaszkę. Na wierzch daję owoce. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Brzegi ciasta powinny mocno się zrumienić. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut do ostygnięcia. Smacznego

Zdjęcie - Zdrowe ciasto z płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zdrowe ciasto z płatków owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów