Zdrowe ciasto z płatków owsianych
Ciasto z dodatkiem płatków owsianych, miodu i mleka. Płatki śmiało można zastąpić otrębami np. orkiszowymi. Od początku miałam dobre przeczucia, co do tego wypieku, mimo sporej ilości płatków ciasto jest bardzo smaczne. Dodatek borówek i porzeczek bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Wypiek dla osób, które szukają zdrowych zamienników tradycyjnych ciast. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Wypiecz Wymaluj
Składniki
- 300 ml. gorącego mleka
- 100 g płatków owsianych lub otrąb
- 100 g miękkiego masła
- 120 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
- 50 ml. płynnego miodu naturalnego ( u mnie lipowy )
- 60 g brązowego cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- szklanka borówek lub czerwonych porzeczek