Ciasto drożdżowe z truskawkami - bez wyrabiania
Smaczne drożdżowe ciasto z owocami idealne dla osób, które zaczynają przygodę z drożdżami. Albo dla osób zabieganych, które nie mają czasu na wyrabianie ;) Ciasto praktycznie robi się samo, wystarczy włożyć składniki do miski, odstawić na 2 godziny, wymieszać i upiec. Jest cięższe od tradycyjnie wyrabianych ciast, zawiera też dużo więcej drożdży - no ale coś za coś :) Na drugi dzień po upieczeniu nadal pozostaje miękkie i świeże.
przepis znalazłam u Aguzji
szklanka = 250 ml
Składniki :
ciasto :
- 5 jajek
- 5 szklanek mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 szklanka oleju
- 100 g świeżych drożdży
- szczypta soli
wierzch :
- 500 g truskawek (lub innych owoców)
kruszonka :
- 40 g cukru pudru
- 80 g masła
- 120 g mąki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na dno dużej miski pokruszyć drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać mleko i olej. Wlać roztrzepane jajka. Na wierzch przesiać mąkę ze szczyptą soli. Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.
Składniki kruszonki włożyć do miseczki, rozetrzeć palcami, aby powstały okruszki.
Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem. Wlać ciasto do formy o wymiarach 34x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać owoce (jeżeli truskawki są duże, poprzecinać je na pół). Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut (lub do suchego patyczka).
Upieczone ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.