Ciasto Shrek - na różowo

Znacie Shreka ? Jeśli znacie, to także wiecie, że to wielki zielony ogr. Ale dziś Shrek zmienia kolor, na różowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar. To niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ?

Zdjęcie - Ciasto Shrek - na różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Do ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy.

Piec w 170 stopniach C około 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta.



Warstwa 1:
  • 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką )
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 opakowania delicji wiśniowych
Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Na gotujący się soku wlać rozprowadzony w soku proszek - ugotować budyń.
Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając.



Warstwa 2:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 galaretki wiśniowe
Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła.
Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto.
Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny.




Zdjęcie - Ciasto Shrek - na różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Shrek - na różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Ciasto piankowiec
1

Ciasto piankowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova - gluten free, lactose free

Pavlova - gluten free, lactose…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Słoneczna pianka
3

Słoneczna pianka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pavlova z kremem mascarpone i owocami
2

Pavlova z kremem mascarpone i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tort bezowy z oreo – jeżozwierz
1

Tort bezowy z oreo – jeżozwier…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini Pavlova
1

Mini Pavlova

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny