Placek z wiśniami na lato
Ucierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawszę sie udaje. Smaczne ze wszystkimi owocami lata, ale z wiśniami chyba najlepsze. Super zdrowe, kwaskowate wiśnie - surowe, nie mają za wielu wielbicieli, ale już przetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Super proste ciasto, idealne na letni podwieczorek. Piecze się 30 minut. Jeśli poszukujesz bardziej wykwintnego ciasta z wiśniami, zapraszam na wyjątkowo aromatyczne z amaratto, przepis tutaj.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4-1 szklanka ksylitolu lub cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1 cukier waniliowy
500 - 600 g wiśni
Wykonanie:
- masło roztopić w rondelku, ostudzić
- wydrylować wiśnie
- jajka z ksylitolem ubić na pulchny, biały kogel-mogel. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy
- do ubitych jajek dodać w 4-ch porcjach mąkę z roztopionym masłem już na zmniejszonych obrotach miksera
- ciasto wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Równomiernie rozłożyć wiśnie
- piec w 200`C 30 minut
- przed podaniem posypać cukrem pudrem