Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą
Sezon na maliny mamy już w pełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady.
Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )
Spód:
Masa serowa:
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.
Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.
Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
Na lekko stężałym serniku ułożyć maliny.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch sernika. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego !
Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )
Spód:
- 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania )
- 120 g masła
Masa serowa:
- 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka )
- 200 g białej czekolady
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne )
- 250-300 g malin
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.
Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.
Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
Na lekko stężałym serniku ułożyć maliny.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch sernika. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego !