Sernik jagodowy na spodzie brownies
Tak dawno nie piekłyśmy nic razem i powiem szczerze, że stęskniłam się za tym. Wspólne pogaduszki na mailu, to zaplecze, którego tu nie widać, a które jest i kwitnie, czasem bardziej, czasem mniej, ale jest. Byle razem - obojętnie czy jagodowo, czy morelowo, czy jeszcze jakoś inaczej. Byle razem.
Wymyśliłam jagody, które w kolorowaniu buzi nie mają sobie równych. ;) Jagodzianki były, a jakże! Teraz jest sernik. Jagodowy, fioletowy, na spodzie brownies, taki sobie wymyśliłam, wymarzyłam i jest. Pyszny, nawet bardzo.
Piekłyśmy razem: Atinka, Ala, Basia, Monika i ja. Dziękuję Morelowa Bando! :)
Źródło spód: Moje Wypieki
Składniki na spód:
*115 g masła
*100 g gorzkiej czekolady połamanej na drobne kawałki,
*1 szklanka cukru
*2 dużej jajka, w temperaturze pokojowej
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*115 g mąki pszennej
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu mielonego
*4 jajka
*3/4 szklanki cukru
*3/4 szklanki śmietanki kremówki
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*2 łyżki mąki pszennej
*300 g jagód
Wszystkie składniki (prócz jagód) umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników. Dodać jagody, zmiksować. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i w ten sposób wystudzić sernik. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)