Torcik Bounty
Miłosnicy batonów Bounty będą zachwyceni, to torcik specjalnie dla Was. Bezglutenowy torcik z bajeczną czekoladą.
Idealne smaki karaibskie i przepyszny deser dla każdego.
Ja żegnam się z Wami do września ?
Składniki na ciasto:
- 50 g ciemnego kakao w proszku
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 160 g drobnego cukru
- 150 g oleju kokosowego
- 3 jaja
- 150 g zmielonych migdałów
- 1 płaska łyżeczka sody spożywczej
- szczypta soli
Składniki na masę kokosową:
- 225 g wiórków kokosowych
- 260 g mleka skondensowanego słodkiego
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
Składniki na polewę czekoladową:
- 125 g ciemnej czekolady pow. 70%
- 25 g oleju kokosowego
oraz:
- 4 szt. kulek kokosowych lub Raffaello
Wykonanie:
- Kakao wymieszać z wrzącą wodą tak aby powstała gładka masa i odstawić do niewielkiego wystudzenia.
- Cukier, jaja i olej zmiksować przez 3 minuty, do rozpuszczenia cukru.
- Zmielone migdały wymieszać z solą i sodą.
- Dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników.
- Formę tortową o wymiarach 22-23 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Przelać ciasto do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.
- Odstawić w formie do wystudzenia.
- Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem i ekstraktem kokosowym.
- Wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać wierzch.
- Czekoladę połamać na kawałki dodać olej kokosowy i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Odstawić nieco do wystudzenia.
- Czekoladą polać wierzch i bo ki ciasta.
- Kulki kokosowe przekroić na połowę i udekorować torcik.
- Torcik można kroić dopiero po zastygnięciu czekolady.
Smacznego ?
na podstawie przepisu: Coles. com. au