W pierwszy dzień września zapraszam Was na drożdżówkę z jabłkami i cynamonem. Wiem wiem, jeszcze mamy lato ale jakoś czuję już w powietrzu nadchodzącą jesień, no i pyszne babcine jabłka czerwieniły się w koszyku i natchnęły mnie na to ciasto.
Proste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór
Sernik japoński, na lekkim serku śniadaniowym, przygotowuje się na ciepło, a piecze w kąpieli wodnej. Jest bardzo delikatny, puszysty, biszkoptowy, wprost rozpływa się w ustach. Przepisy na serniki japońskie, nieznacznie różną się od siebie, ale finalnie są wyjątkowo smaczne.
Prezentuję dziś ciasto "śnieżny puch", bo pod taką nazwą egzystuje ono w necie. Dla mnie to po prostu mega puszysty, bajeczny serniczek bez pieczenia. Jednak sernik, ponieważ to główny składnik tego wspaniałego ciasta. Ciasto jest lekkie i puszyste dzięki dodatkowi ubitej śmietany kremówki, a całość wiąże galaretka owocowa
Sezon na śliwki powoli się kończy, ale może jeszcze zdążycie zrobić to pyszne kruche ciacho. Niby takie banalne połączenie, ale dzięki dodatkowi odrobiny smalcu, ciasto jest delikatniejsze, do tego owoce, słodka pianka i jest po prostu pysznie.
Dziś przepis na jedne z lepszych ciasteczek. My je uwielbiamy, były na blogu już kilka razy. Kruche, pyszne z delikatnym smakiem budyniu śmietankowego, jak przełożymy je powidłem lub marmoladą są rewelacyjne. Mają jedną wadę, szybciutko znikają.
Ciasto, które nigdy się nie nudzi! Dzisiaj przepis na tradycyjny, polski jabłecznik, czyli kruche ciasto z masą z jabłek, pianką z białek i chrupiąca kruszonką. Wiem, że niektórzy przygotowują to ciasto ze smażonymi jabłkami. U mnie w domu zawsze robiło się go z surowymi i taki przepis podaję :).
Dziś kolejny sernik zagościł w mojej kuchni, a co za tym idzie na blogu!
Delikatna masa serowa połączona z kakaowym ciastem tworzy pyszną „szachownicę”, której nikt się nie oprze.
Wygląda smakowicie i smakuje rewelacyjnie!
Robi się go błyskawicznie i zawsze się udaje.
Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie.
Dziś mam dla Was ciasto ucierane z serem (twarogiem).
Delikatne, lekkie, nie przesadnie słodkie i idealnie wilgotne.
Takie, które świetnie pasuje do kubka ulubionej kawy!
Koniecznie spróbujcie i zakochajcie się w tym smaku, tak jak ja!
Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur.
Jajko, żółtka i cukier lekko ubijamy rózgą kuchenną. Gdy ładnie się spienią, dodajemy razem z letnim mlekiem i rumem do mąki z drożdżami. Zagniatamy ciasto.
Dodajemy 50 ml oleju i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut...
Od kiedy spróbowałam ciepłej, pysznej, mięciutkiej drożdżówki w mojej ulubionej kawiarni we Wrocławiu wpadłam na amen. Zaczęłam jeść i piec – najczęściej na mące pełnoziarnistej. Aż w końcu uplotłam z tego mięciutkiego ciasta piękny warkocz. A z niego powstał ten świąteczny drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami.
Dzisiaj przepis na pyszny, polski, tradycyjny sernik. Jest delikatny, kremowy i bardzo wilgotny, nie kruszy się. Należy go przygotować ze zmielonego twarogu. To doskonałe ciasto na każdą okazję.