Chałka

Chałka

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :) Mi chałka najlepiej smakuje posmarowana masłem i podana z mlekiem – tak po prostu.

Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe przepisy polecam Wam serdecznie wpisy z przepisami na francuskie bułeczki brioche lub bułeczki z ziarnami.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

700 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
225 ml mleka
15 g świeżych drożdży
75 g masła
3 łyżki miodu
3 jajka
laska wanilii

Składniki na kruszonkę:

25 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki

+ 1 żółtko

Chałka – jak to zrobić?

Masło rozpuszczamy, laskę wanilii przekrawamy na pół i wyciągamy ziarenka.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziarenka i łupinki wanilii wrzucamy do mleka i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z mleka wyciągamy łupinki laski wanilii. Kiedy jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do misy miksera (lub zwykłej jeśli wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części: równe jeśli chcemy upiec dwie chałki lub 1 mniejszą, drugą większą jeśli będziemy piekli 1 dużą.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcje ciasta dzielimy na 3 i zaplatamy warkocze.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W wariancie 1 dużej chałki spłaszczamy lekko dolny warkocz i robimy w nim wgłębienie, wkładamy w to miejsce mniejszy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszamy żółtko z odrobiną wody, zagniatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smarujemy chałkę rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeśli pieczemy dwie mniejsze można skrócić czas pieczenia do ok. 30 minut.

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów